In the spotlight: Roos Jacobs, de opleidingscoach achter onze dienstverlening
Bij ATIR draait alles om het leveren van hoogwaardige schoonmaak adviesdiensten. Roos Jacobs vervult hierin een cruciale rol en is inmiddels 5 jaar werkzaam bij Atir. Daarvoor heeft zij jarenlange ervaring opgedaan bij diverse schoonmaakbedrijven als supervisor en district manager. Bij ATIR als Senior VSR Inspecteur en Opleidingscoach verzorgt zij jaarlijks meerdere op maat gemaakte trainingen voor schoonmaakmedewerkers. In deze blog vertelt Roos over haar rol binnen ATIR, de impact van haar trainingen en haar visie op de toekomst van schoonmaakopleidingen.
Wat is uw rol binnen ATIR en hoe geeft u de trainingen vorm?
“Ik ben Senior VSR Inspecteur en Opleidingscoach bij ATIR,” vertelt Roos. “Ongeveer tien keer per jaar geef ik een tweedaagse training voor diverse opdrachtgevers van ons, zoals de Stad Gent, Vlaams-Brabant en Stad Harelbeke. Deze trainingen zijn altijd op maat gemaakt, afhankelijk van de specifieke behoeften van de organisatie.”
De trainingen zijn gericht op schoonmaakmedewerkers die in eigen dienst zijn bij de organisaties. Het doel is om hen te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden om hun werk efficiënter, effectiever en ergonomisch uit te voeren.
Wat voor type klanten komen bij ATIR voor trainings- en opleidingsprogramma’s?
Roos legt uit: “Het is een mix van zowel bedrijven als overheidsinstellingen. Onze klanten variëren van grote stadsdiensten tot kleinere organisaties, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: het verbeteren van de schoonmaakkwaliteit en het verhogen van de efficiëntie.”
Wat zijn de belangrijkste doelen die ATIR met de trainingen wil behalen?
De trainingen die ATIR aanbiedt, hebben duidelijke doelen. Deze doelen stellen wij vooraf met onze opdrachtgevers af. “Onze opdrachtgevers willen dat hun schoonmaakmedewerkers na de trainingen beschikken over essentiële kennis, zoals hoe ze efficiënt en ergonomisch schoonmaken, welke producten ze moeten gebruiken, en hoe ze tijdsbewust kunnen werken. Het is belangrijk dat medewerkers niet alleen de juiste technieken leren, maar ook begrijpen waarom deze technieken zo belangrijk zijn voor het behalen van de gewenste schoonmaakresultaten.”
Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen bij klanten en hoe gaat u in uw trainingen hiermee om?
Een belangrijke uitdaging waar Roos tegenaan loopt, is de taalbarrière. “Veel schoonmaakmedewerkers spreken geen Vlaams of Engels, wat het soms lastig maakt om trainingen goed over te brengen. Om deze uitdaging te overwinnen, maken we veel gebruik van visuele hulpmiddelen. Filmpjes, foto’s en demonstraties helpen om de boodschap duidelijk te maken, zodat iedereen kan volgen, ongeacht de taalvaardigheden.”
Kunt u een voorbeeld geven van een typische training die ATIR aanbiedt? Hoe ziet deze dag eruit?
“Wij verzorgen altijd een tweedaagse training,” zegt Roos. “De eerste dag is vooral theorie. We behandelen onderwerpen zoals de juiste schoonmaaktechnieken, het gebruik van producten, PH-waarden en desinfectie. We gebruiken veel filmpjes en visuele uitleg om alles helder te maken. De tweede dag is gericht op de praktijk. Op de werkvloer zetten we oefeningen uit en geven we de deelnemers de kans om in de praktijk te oefenen. Ze leren door te doen, en dat maakt de training extra effectief.”
Roos benadrukt het belang van het 1-op-1 contact tijdens de praktijkdag. “Het geeft me veel voldoening om te zien hoe mensen na de training hun werk beter uitvoeren. Ze zijn vaak heel dankbaar dat we alles rustig en duidelijk uitleggen tijdens deze dagen. Op de werkvloer is daar vaak geen tijd voor, dus ze kunnen echt profiteren van de persoonlijke aandacht.”
Welke onderwerpen komen vaak terug in de opleidingen? En merkt u nieuwe trends in de schoonmaakindustrie?
Roos merkt dat er steeds meer nieuwe technologieën en tools in de schoonmaakindustrie worden geïntroduceerd. “Er komen steeds meer geavanceerde machines op de markt, zoals boenmachines, rug stofzuigers en zelfs schoonmaakrobots. Deze nieuwe technologieën integreren we steeds meer in onze trainingen. Ook leren we medewerkers hoe ze met deze machines om moeten gaan, wat de voordelen zijn en hoe ze de efficiëntie kunnen verbeteren.”
Kunt u een voorbeeld delen van een ‘hands-on’ oefening die je gebruikt om deelnemers actief te betrekken?
Op de tweede dag van de training is er altijd ruimte voor praktische oefeningen. “Een voorbeeld is wanneer we naar een eetzaal gaan waar net schoolklassen hebben gegeten. We verdelen de groep in tweeën: de ene groep maakt schoon, de andere observeert en noteert wat goed of fout gaat. Dit zorgt voor interactie en helpt de deelnemers van elkaar te leren.”
Zijn er specifieke innovaties in de schoonmaakindustrie die ATIR integreert in de opleidingen?
“Ja, soms worden er nieuwe materialen gebruikt in verbouwde of gerenoveerde panden, en dat vereist vaak een andere schoonmaakmethode,” vertelt Roos. “Deze specifieke schoonmaaktechnieken worden altijd opgenomen in onze opleidingen, zodat de medewerkers up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen.”
Wat zijn uw persoonlijke doelen voor de komende jaren op het gebied van trainingen en opleidingen?
“Ik krijg veel energie van trainingen geven en zou het fantastisch vinden om dit nog meer te doen voor al onze opdrachtgevers. Mijn doel is om niet alleen eens in de vier jaar een training te geven per opdrachtgever, maar jaarlijks, zodat we de medewerkers continu kunnen blijven begeleiden. Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen in de DKS (Dagelijks Controle Systeem) opleiding, zodat ik deze ook aan onze klanten kan aanbieden.”
Tot slot, wat zou je zeggen tegen een organisatie die twijfelt of een schoonmaaktraining de investering waard is?
“Het is altijd de moeite waard om in training te investeren,” zegt Roos. “Als u als organisatie investeert in het trainen van je schoonmaakmedewerkers, investeert u in de kwaliteit van uw dienstverlening. Een frisse blik en een update van de kennis zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde niveau zit en dat er gezamenlijk wordt geëvalueerd wat goed gaat en wat verbeterd kan worden. Een ‘refresh’ van kennis is nooit slecht.”
Roos Jacobs speelt een belangrijke rol in het verhogen van de kwaliteit van schoonmaakdiensten bij ATIR. Haar persoonlijke benadering en toewijding zorgen ervoor dat schoonmaakmedewerkers niet alleen de juiste technieken leren, maar ook begrijpen hoe zij het verschil kunnen maken in hun dagelijkse werkzaamheden. Dankzij haar expertise en trainingen kunnen organisaties rekenen op betere resultaten, efficiëntere processen en een verbeterde schoonmaakbeleving.
Benieuwd naar onze trainingen en opleidingen? Neem contact met ons op, zodat wij een op maat gemaakt voorstel voor uw organisatie kunnen maken!